Albert Street Residence

North Perth, Western Australia

An inner city home with an outdoor lifestyle and its very own slice of the skyline.



These owners didn’t see a vacant lot on Albert St – they saw crisp morning swims and warm evenings spent eating and drinking with friends under the stars. A couple with a love of Perth’s outdoor lifestyle, they wanted a home that would bring an open-air feeling indoors and allow them to drink in the city views even from the more private areas of the house. The outdoor area itself would be a focal point for entertaining, with a generous covered patio space and contemporary, low-maintenance landscaping. The owners are also keen swimmers, so we devoted a substantial part of the ground floor to an impressive L-shaped lap pool, which offers a cool retreat for guests in summer as well as a place to train.
We designed a double-storey open living space with dramatic high ceilings, a glass-railed mezzanine and an indoor courtyard to deliver the deep, spacious feel they wanted. The back of the house became a wall of glass which floods the main space with natural light and offers views of the open sky by day and glittering city lights by night. The house does not so much overlook the yard as unite with it, with full-width glass bi-fold doors offering unimpeded access in seconds.
The owners loved the North Perth area for its combination of the old and new, and we wanted to keep that balance in the materials we chose. A combination of modern and natural materials – stone and wood as well as concrete and glass – created the clean, open feel of a contemporary residence without sacrificing the warmth and comfort of home.