Barton-Taylor Residence

Highgate, Western Australia

Location + Imagination = Renovation. A single-storey worker’s cottage becomes a spacious inner-city home, with a private view of the city skyline.


Completed: 2006

Size: 280m/sq

Awards: RAIA WA Chapter Architecture Awards 2007, Archicentre Renovation - Architecture Award

Filters: Additions & Alterations / Awards


The owners of this property saw huge potential in their Highgate worker’s cottage. With a fantastic location and a little imagination, we created a two-storey, open plan design which brought a contemporary, urban feel to the traditional home.
Our plan essentially grafted a two-storey ‘box’ onto the existing building. We maintained the traditional verandah facade and then opened out the back of the property, creating the indoor/outdoor feel the owners were looking for. On the ground level, polished wooden floors step up to the decking of the outside entertaining area. A combination of urban materials with simple finishes – weathering steel gates and fencing, rendered painted brickwork, off-form concrete walls and grey concrete floors – gives the renovation a raw, urban feel, reflecting the edgy character of Highgate. Upstairs, the newly elevated living area overlooks the garden and turns its face to the sky. And from the master bedroom, a ‘Ned Kelly’ slit window spies on the city skyline from the level of the bed, through a black frame of stained timber.

Additions & Alterations / choose a new filter