Black Residence

South Cottesloe, Western Australia

A living platform and a shielding wall: the two faces of a magnificent home by the sea.


Completed: 2003

Size: 335m/sq

Awards: Dulux Colour Awards 2004, Residential Award - Finalist

Filters: Awards / Coastal / Single Residential / Suburban


Situated only a few houses back from the beach at South Cottesloe, this home is on small block with a spectacular view of the Indian Ocean. The owners loved the open air and relaxed lifestyle of the beachside location, but they also wanted to maintain the privacy and peacefulness of their home in a busy neighbourhood.
Our approach was centred on this dual nature; the house essentially needed ‘two faces’ to become the home the owners wanted. We started with a glazed pavilion on the upper level, as a light-filled living platform from which to enjoy the views, the Western Australian sun and the ocean air. Situated in the garden, this space was designed to let the owners and their guests look outwards and connect with the home’s surroundings.
On the ground floor the house instead looks inwards to the internal courtyard and plunge pool, allowing the owners to enjoy these outdoor spaces while keeping a sense of seclusion and sanctuary. We contained the private and utilitarian areas of the home with a shielding wall, ensuring there was always a quiet, protected retreat for the occupants.

Awards / choose a new filter