Faraday Street

Mount Hawthorn, Western Australia

A vacant lot in Mt Hawthorn becomes a sheltered retreat for a young family, with spaces for play and room to grow.



The owners of this property loved the location, an empty lot in Mt Hawthorn tucked in behind Leederville’s vibrant Oxford Street precinct. A young couple, they wanted a modern inner city home which would give them the space and security to start a family. As it turned out, they beat us to the punch; their first child was born just before the build was completed.
The home’s unique roof structure was inspired by the flat-roofed, commercial style building next door, which brought a contemporary feel to the streetscape. Our design was a two-storey family home with three bedrooms and two bathrooms, with all the space the family needed. High raking ceilings on the upper level open up to large, loft-style windows, which fill the bedrooms with air and light. We integrated an oversized garage with plenty of storage room, and included a spare room/study on the lower level. The large playroom opens onto the sheltered front garden, letting the kids make the most of the outside areas while still allowing easy supervision from the open-plan kitchen/living area.
The structure was a combination of concrete blockwork combined with rendered and painted finishes. We brought warmth to the interior with timber flooring, the plywood front door and timber linings on the entry canopy. It was also important to keep costs down for the growing family. We worked closely with the builder to choose quality, cost-effective fixtures and fittings which stayed true to the aesthetic of the home. The design earned 8.5 NatHERS stars, delivering further savings for the family in energy efficiency and water use.