Harvey Residence

Beaconsfield

Small budget, big heart and a weatherboard home with loads of charm – all you need for a dream renovation.



The owners of this 1920’s weatherboard house knew their renovations were going to face some limitations from the outset. With a small budget and even smaller space to work in, it would take a little fresh thinking and a lot of passion to bring their vision to life.

First, we looked at all of the ways we could use what was already there to make something new. The timber frame of the extension work was kept to minimise demolition. We re-proportioned existing rooms by opening them out onto decked outdoor areas on the ground and first floors, and created a voluminous double-height void above the dining area. The outside areas lift the house out and over the lush back garden and to the sky beyond, with glimpses of greenery afforded by both high and low slot windows. None of these changes were drastic in scale, but they add a spacious, open-air quality to the home which defies its modest footprint.

The owners also have a spectacular collection of art and mid-century furniture, which was a significant factor in our design. Open shelving and additional gallery-style lighting allow the textures and colours of their collection to feature on their own. We used small-format ceramic textures and natural wood to create a ‘blank canvas’, and added coloured glass accents to privacy screens and the front gate to complement the furnishings and light fittings. The owners’ passion for this project made it live, and the finished result is a testament to their love for their home. It’s also the best kept secret in Beaconsfield – a meticulous approach to the new design makes it all but invisible from the street.

Additions & Alterations / choose a new filter