Luxe on Charles Apartments

258 Charles Street, North Perth, Western Australia

An exciting development pioneering the transformation of North Perth – without losing all the things that make it a fantastic place to live.


Completed: Construction Due to Commence 2016

Size: 4723m/sq

Awards: Achieved ‘Design Excellence’ from The City of Vincent Design Advisory Committee in 2015

Filters: Awards / Multi Residential / Suburban / Sustainability / Urban


This project is one of the first large lots on Charles St in North Perth to be transformed from traditional single dwellings to bigger multi-residential developments. Our goal with this project is to set a high standard for future developments in the area, and we were very proud when it was awarded ‘Design Excellence’ by the City of Vincent Design Advisory Committee in 2015.

The plan provides for 27 apartments, a mix of one-bedroom and two-bedroom units. Close to the CBD, public transport (including the designated future tram line) and freeway access, as well as North Perth’s café strips and Beatty Park, it is an ideal choice for either investors or owner-occupiers. The aesthetic is based on high-end boutique resort living, with a luxury holiday feel. Situated on a sloping block, it presents as a three-storey building from the street, with underground parking and two storeys set further back in the site. The façade is finely crafted, with dark face brickwork and an articulated metal framework across the balconies. This provides adjustable shade and privacy for each apartment, and the topmost storeys are oriented to capture vistas of the skyline. Generous landscaping in the shared spaces and around the ground-floor units anchors the complex in the leafy North Perth streetscape, and a planned public art feature in the front garden will add significant appeal. The plan also features a shared rooftop barbecue area and swimming pool – a luxury in higher density developments and an iconic part of the WA lifestyle.

Sustainability was one of the key elements we wanted to focus on with this development. Rather than meeting current benchmarks, we wanted to prove that they can be exceeded with careful design and smart use of technology. Current life-cycle assessments indicate that the project will maintain a minimum 50% improvement on these benchmarks in its carbon emissions, and each apartment is rated a minimum 7 stars under the NatHERS. A total of 53kW photovoltaic solar panels will be installed, powering all of the common areas as well as meeting a substantial portion of each apartment’s power requirements.

The project has recently been approved via the DAP process and will proceed to sale by mid-2016. Please contact Chindarsi Architects for more information or to register your interest.

Awards / choose a new filter