Moeller Residence

South Perth, Western Australia

Creating a home for upside-down living: an unconventional house on an unconventional lot.



The owners of this property saw opportunity in an old Homeswest-style house, ready to be demolished in South Perth. Their vision brought all of the things they love into the house, with a contemporary aesthetic and a focus on the outdoor aspects.
As always, our design was built around the owners and the way they wanted to live in their home, so we took a slightly unconventional approach. We brought the spaces where the owners enjoy the things they love – cooking, gardening and reading – to the upstairs areas, where they could take advantage of the abundant natural light and unique outlook. This ‘upside-down living’ plan places the kitchen directly alongside a generous rooftop terrace garden, which has plenty of north-facing sun for growing potted plants and vegetables. The curved wall of the corner room became a unique library for their impressive collection of books, and the nearby master bedroom enjoys the location’s city glimpses while staying private from the street. Downstairs, the outdoor living area and pool offer a place to entertain and a retreat from the summer heat, and a generous study takes advantage of the quieter location.
The property was also quite unconventional in itself, situated on an oddly-shaped corner block. Our design allows the structure to curve around in line with the contours of the lot, with solar panels concealed on the northwest-facing pitched roof. The finished effect gives the house a sculptural form and a commanding presence on the corner, as well as satisfying the requirements of a fairly conservative council. For the interior, we softened the ample white wall space with stone and timber elements, and installed a dumb waiter between floors for convenience.