Niardone Residence

Subiaco, Western Australia

The vision was perfect: a family home with ample outdoor space for entertaining, a spacious, contemporary feel, modern amenities, and a real connection with the neighbours.



The owners had a clear vision for the look and feel of this property, situated in one of Subiaco’s picturesque neighbourhoods. It was important for the house to have a bright, contemporary aesthetic, and for them to share a floor with their two young children. They wanted an outdoor entertainment area in true Italian style, complete with pizza oven, and a home with all of the modern amenities.

 

Our biggest challenge was clear from the beginning. The council regulations in heritage-listed Subiaco were unsurprisingly strict. The home had to seem single-storey from the street, and the upper level was restricted to 25% of the lot area, in the middle third of the block. To gain approval, we implemented a number of design features which not only made exceptional use of the space, but also brought unique character to the property. A basement level was dug out to accommodate secure parking, a wine cellar and a private home theatre (which became a man cave in short order). The front alfresco screens the upper level from view and we took the contemporary kitchen and living areas to the back of the home, where they open out onto the generous outdoor entertaining area.

 

The interior was kept clean and simple, with a crisp white palette and porcelain tiles throughout, to give a spacious feel and suffuse the living spaces with natural light. Colour and warmth were added with the use of high quality natural finishes like walnut cabinetry and marble, as well as the owners’ beautiful collection of artwork and personal touches like Swarovski crystal handles in the dressing room. The outdoor living space is incredibly popular with the neighbours – who cherish the home for its uniqueness in the area – as is the roof terrace, which offers friendly connection to the rest of the street.